Kunst exploreert het leven en de werkelijkheid en is, net zoals wetenschap grensverleggend. Kunst daagt je intellectueel en emotioneel uit en kan studenten en wetenschappers inspireren en stimuleren. De Universiteit Antwerpen wil graag geïnteresseerde bezoekers de kans bieden om van haar collectie en de architectuur van haar gebouwen te genieten.
Campus Drie Eiken werd ontworpen en gebouwd in de jaren 70 als wandelcampus te midden van de velden. Ondanks het feit dat er geleidelijk aan meer gebouwen bijkwamen en er gerenoveerd werd en wordt, blijft de campus het gevoel geven dat je in de natuur vertoeft. Er is ook een evolutie te zien in de aanwezige kunstwerken die de campus sieren.
Gaande van torsies van gelakte metalen linten als eerste integratie kunstwerk, van houten recuperatiemateriaal waarmee de beeltenissen van Camille Huysmans en Lenin werden gemaakt, maar ook hyperrealistisch houtsnijwerk en zelfs een reusachtige foto van de hele universiteitsgemeenschap. Deze kunstwerken zijn respectievelijk werk van Walter Leblanc, Vic Gentils, Ludwig Vandevelde en Perry Roberts.
We maken een wandeling en beginnen met streetart van Dzia. We ontdekken niet alleen werk van Walter Leblanc, Vic Gentils, Ludwig Vandevelde en Perry Roberts, maar we komen in dit waardevolle groengebied ook werken tegen van o.a. Jacques Moeschal, Jean Bilquin, Pierre Culot, Paul Van Hoeydonck en Donald Madder. In de gebouwen bevinden zich kunstwerken van Anne-Mie Van Kerckhoven, Sven ’t Jolle, Pierre Vlerick en vele anderen.
Naast hedendaagse kunst is er ook een heel bijzondere wit marmeren sculptuur uit de 12de eeuw, een klassiek voorbeeld van de westelijke Jain school in Indië uit die periode.
Praktische informatie:
- Maximum 20 personen per gids
- Duur: 120 minuten