Alle informatie over de bereikbaarheid van en het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen vind je op

Vervoer in en naar Antwerpen en Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen.

EN | FR | DE

Historische wandelroutes in Antwerpen: duik in de geschiedenis van ’t Stad

17 februari 2023
Historische wandelroutes in Antwerpen: duik in de geschiedenis van ’t Stad

Wanneer je door Antwerpen wandelt, vallen de eeuwenoude gebouwen en imposante standbeelden meteen op. Maar het zijn de verhalen áchter de stenen die pas echt bijzonder zijn. Een historische stadswandeling met gids is daarom zeker de moeite. Een expert vertelt je alles over de meest markante momenten in de geschiedenis van ’t Stad. Duik in de boeiende verhalen en Antwerpen zal nooit meer hetzelfde zijn. Ontdek hier onze historische wandelroutes!

Een historische wandelroute met gids: méér dan sightseeing van Antwerpen

Brabo - Blog
© iStock

Deze wandelroute is ideaal voor mensen die houden van geschiedenis en een gezonde portie buitenlucht. Een professionele gids wacht je op op de Grote Markt van Antwerpen. Daar kom je meer te weten over het prachtige stadhuis en de gildehuizen. Wat vertelt de legende over reus Antigoon? En wat heeft dat te maken met de naam van de stad? Je ontdekt het aan de voet van de Brabofontein.

Van de Grote Markt gaat het naar de Vlaeykensgang, een oase van rust midden in de binnenstad. En dat is niet het enige onbekende plekje dat langs deze historische wandelroute ligt.

Dat de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal niet te missen valt, staat vast. Met haar hoogte van 123 meter – gemakkelijk te onthouden, hé – torent ze fier uit boven de andere gebouwen. Daarom is dit de ideale eindhalte van deze goedgevulde tocht.

Boek je gegidste wandeling

De Olympische Spelen: 100 jaar terug in de tijd

Olympische Spelen

In 2020 is het maar liefst 100 jaar geleden dat de Olympische Spelen in Antwerpen plaatsvonden. En daar was toen een goede reden voor: de stad mocht de Spelen organiseren als dank voor bewezen moed tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zo’n groots evenement kost natuurlijk flink wat geld, en net dát was er niet in de naoorlogse jaren. Daarom zorgden Antwerpse diamantairs en reders voor het broodnodige kapitaal om het gigantische evenement op zestien maanden tijd mee op poten te zetten. De Belgen sleepten heel wat gouden medailles in de wacht en onze voetballers werden zelfs wereldkampioen!

Geïntrigeerd door de geschiedenis van dit unieke sportevent? Wandel dan samen met een gids door het Kiel tijdens de ‘Olympische Spelen-wandeling’ . Je komt er alles te weten over de betekenis achter de Kampioenenstraat, de Atletenstraat, de VII-de Olympiadelaan, de Speer- en Marathonstraat. Een passage langs het Olympisch Stadion van Beerschot mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Volg het pad naar Olympisch goud

Antwerpen en WOII: een pakkende wandelroute

V-Bommen
© Louis Van Cauwenbergh

Niet alleen de Eerste, maar ook de Tweede Wereldoorlog liet zijn sporen na in de stad. De Antwerpse burgers sloegen massaal op de vlucht en geallieerde soldaten trachtten het grondgebied met man en macht te verdedigen. Toch was de Duitse bezetting van Antwerpen op 18 mei 1940 een feit. Anti-joodse maatregelen werden ingevoerd en het antisemitische geweld nam razendsnel toe. Alsof dat nog niet genoeg was, teisterde een bitterkoude winter het land. Pas op 4 september 1944 slagen Britse tanks erin om Antwerpen te bevrijden, maar zelfs dat betekent nog niet dat de oorlog voor de Antwerpenaar voorbij is.

De verhalen van duizenden joden en andere inwoners, geallieerden en collaborateurs komen aan bod tijdens de wandeling ‘Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog’ . Een gids vertelt je onder andere waar de bommen vielen en welke belangrijke rol de haven speelde tijdens de oorlogsjaren. Een pakkende themawandeling die je niet snel zult vergeten!

Ontdek Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog

De Stadswaag: de bruisende studentenbuurt

Stadswaag
© Gianni Camilleri

Tegenwoordig lopen er vooral studenten rond op de Stadswaag, maar dat was anders in de zestiende eeuw. Oorspronkelijk was dit de plek waar handelslui hun waren kwamen wegen voor de belastingen … tot een bombardement door een zeppelin in 1914 het plein en de omliggende straten van de kaart veegde. Jaren later namen hippies en punkers het stadsdeel over en werd er vooral feestgevierd in de vele discotheken en danscafés. Vandaag wonen er heel wat gezinnen en kotstudenten en vind je gezellige terrasjes op het plein.

Een gids doet de woelige geschiedenis van deze buurt uit de doeken tijdens de wandeling ‘Cirkelen rond de Stadswaag’ . Deze historische wandelroute is een must voor iedereen die meer wil weten over het economische verleden van dit stadsdeel én over de hogescholen en universiteit in de buurt. 

Proef de gezelligheid rond de Stadswaag

Zin gekregen om in de Antwerpse geschiedenis te duiken? Bekijk dan meteen ons aanbod historische wandelingen. Tot snel!

Highlights

  • Ontdek hoe onze stad aan de naam ‘Antwerpen’ kwam tijdens de historische wandeling.
  • Hippies, discotheken en een Zeppelin: de Stadswaag kende een woelige geschiedenis.