Alle informatie over de bereikbaarheid van en het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen vind je op
Vervoer in en naar Antwerpen en Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen.
Vandaag ontdek je in het Museum Vleeshuis het verhaal van achthonderd jaar muziek in de stad. Hoe werd muziek beleefd in de straten, kerken, huiskamers, eerste theaters, muziekpaviljoenen en concert- en danszalen?
Om te weten of het gewenste tijdslot beschikbaar is, voer het aantal deelnemers bij "Groepsgrootte (Groepsticket)" in, kies de taal van de gids en selecteer de datum.
From 04/02/2021 11:00 pm (UTC) until 31/12/2030 10:59 pm (UTC)
In het Museum Vleeshuis stellen we heel wat muziekinstrumenten ten toon. Zo vind je er de historische instrumentencollecties van de Antwerpse Zoo, de Vlaamse Opera en het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Verder stellen we in het Vleeshuis de tweede grootste collectie Antwerpse klavecimbels ter wereld ten toon. Antwerpen was in zestiende en zeventiende eeuw de Europese hoofdstad van de klavecimbels. De families Ruckers-Couchet stonden aan de wereldtop. Ze gaven Antwerpen hetzelfde aanzien als Christoffel Plantin of Pieter Paul Rubens.
Het Museum Vleeshuis is geen traditioneel muziekinstrumentenmuseum. Je komt in het museum vooral de verhalen van de mensen achter de muziek te weten. Wie waren de bouwers, musici, componisten, opdrachtgevers, mecenassen, drukkers, liefhebbers, verzamelaars en luisteraars? We bouwden de tentoonstelling Klank van de stad thematisch op en tonen de objecten in hun context.
Tijdens de rondleiding bezoek je de ateliers van een maker van koperblaasinstrumenten en een klokkengieter. Je komt er alles te weten over klokken en beiaarden. Verder ontdek je elf Vlaamse Topstukken zoals de stormklok Orida uit 1316. Bovendien vind je in de kelder een volks danscafé met muziekautomaten. Je gids laat jou luisteren naar de muziek van toen. Kortom, na de De klank van de stad-rondleiding huppel je fluitend en dansend naar buiten.
Praktische informatie:
Je kan met maximum 15 personen deelnemen. Zijn jullie met meer? Dan vragen we jullie om je groep te splitsen en een extra gids te boeken.
Alle verplaatsingen gebeuren via trappen. In totaal beklim je 150 treden. Deelnemers moeten dus in staat zijn om vlot en zelfstandig trappen te nemen. Comfortabele schoenen zijn aangewezen.
Alle deelnemers moeten tijdens de rondleiding een mondmasker dragen, omdat social distancing niet gegarandeerd kan worden in de museumruimtes. In het museum is voldoende ontsmettingsgel aanwezig om je handen te reinigen voor en na je bezoek.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze dienstverlening te optimaliseren.