Opgelet: sinds 1 augustus 2023 is het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen gewijzigd.

Lees meer op Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen of Vervoer in en naar Antwerpen.

EN | FR | DE
Museum Vleeshuis

Museum Vleeshuis

Onder de noemer ‘De klank van de Stad’ brengt Museum Vleeshuis achthonderd jaar muziek en dans weer tot leven. Met instrumenten, prenten, teksten en maquettes ontdek je de verhalen van muzikanten, beiaardiers, operazangers, instrumentenbouwers en dansers. De collectie opent de deuren naar de wereld achter de muziek.

De klank van de stad
Museum Vleeshuis laat je kennismaken met het muzikale verleden en heden van Antwerpen. Het is dan ook meer dan een klassiek instrumentenmuseum. Onder de noemer ‘Klank van de Stad’ tonen we in het museum niet alleen een gevarieerde reeks muziekinstrumenten, maar laten we je de muziek ook horen en beleven. Het maakt niet uit of de muziek van de straat, uit danshuizen, vanop de klokkentoren, uit kerken of concertzalen komt. Alle klanken vinden hier hun plekje.

Muziekateliers en podia
Zonder instrumentenbouwers en partituren is er geen muziek en zonder podium is er geen publiek. In het museum ontdek je hoe muziekdruk ontstond. Je kijkt binnen in een instrumentenbouwatelier en werpt een blik op de opera- en concertzalen van vroeger zoals het Almoezenierstheater en de Bourla.

Het muzikale leven
‘Klank van de Stad’ brengt het ruime verhaal achter de muziek. Muziek speelt tot vandaag een belangrijke rol in het maatschappelijke leven in de stad. Denk maar kerkdiensten, feesten en optochten. Muziek bracht plezier, maar ook structuur in het dagelijkse leven.

3 redenen waarom dit jouw bezoek waard is

  • In Museum Vleeshuis vind je verschillende topstukken van de Vlaamse muziekgeschiedenis. De stormklok Orida uit 1316 is er daar één van.
  • ‘Klank van de Stad’ laat je horen hoe de muziek vroeger klonk.
  • In het Museum Vleeshuis ontdek je een van de belangrijkste collecties Antwerpse klavecimbels ter wereld.