Opgelet: sinds 1 augustus 2023 is het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen gewijzigd.

Lees meer op Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen of Vervoer in en naar Antwerpen.

EN | FR | DE
Rubenshuis

Rubenshuis

In het Rubenshuis in Antwerpen is Peter Paul Rubens (1577–1640) jouw persoonlijke gastheer. Hier in het Rubenshuis Antwerpen woonde een van de grootste kunstenaars ooit, met zijn eerste en tweede vrouw, en hun kinderen. Hier schilderde hij in zijn majestueuze atelier, samen met zijn medewerkers. Hier kuierde en filosofeerde hij met vrienden in zijn tuin. Hier koesterde hij zijn weergaloze kunstverzameling. Hier stierf hij in 1640.

In het Rubenshuis Antwerpen toont Rubens wie hij echt was: schilder, kunstverzamelaar, vader, vriend én architect, want het grootste deel van dit ‘palazzo’ aan de Schelde ontwierp hij zelf. In het Rubenshuis Antwerpen wacht je een intense ervaring. Kom binnen en voel je even écht te gast bij meester Rubens.

Indrukwekkend stadspaleis
Rond 1610, twee jaar na zijn terugkeer uit Italië, koopt de jonge Rubens een huis met een groot stuk grond in het aantrekkelijkste deel van Antwerpen. Rubens laat het huis naar zijn eigen ontwerp verbouwen en uitbreiden tot een Italiaans ‘palazzetto’, naar het model van de kleine stadspaleizen van zijn grote voorbeeld Rafaël. Rubens’ woning maakt op zijn tijdgenoten een overweldigende indruk. ‘Zijn woning zal de verbazing der vreemdelingen, de bewondering der reizigers opwekken’, zegt de Antwerpse stadssecretaris in 1620.

Lief & leed
Rubens woont in het Rubenshuis in Antwerpen met zijn eerst vrouw Isabella Brant en na haar overlijden met zijn tweede vrouw Helena Fourment. Zijn kinderen groeien er op en spelen er in de prachtige tuin, die nog steeds een heerlijk rustpunt is in het drukke stadscentrum.

Brandend van ambitie
Rubens, zelf immens populair en een echte celebrity, ontvangt belangrijke koninklijke gasten in het Rubenshuis te Antwerpen, zoals de Franse koningin Maria de Medici en de aartshertogen Albrecht en Isabella. Ook tal van belangrijke opdrachtgevers komen op bezoek. In het atelier gonst het van de activiteit. Op het hoogtepunt van zijn roem kan Rubens het werk niet alleen aan. Hij leidt een atelier van kunstenaars die werken in zijn stijl. Zijn beroemdste, en ongetwijfeld meest getalenteerde, medewerker is Anthony van Dyck.

Meer dan een museum
Het Rubenshuis in Antwerpen is meer dan een museum. Natuurlijk ontdek je vandaag een collectie met prachtstukken van Rubens, van zijn collega’s en van zijn tijdgenoten. Maar in tegenstelling tot een ‘gewoon’ museum kom je in het Rubenshuis van Antwerpen heel dicht bij Rubens zelf. Het vraagt weinig verbeelding om hem in zijn atelier, aan tafel met zijn vrouw en kinderen of in de tuin voor te stellen.

Nieuwe kunstwerken
De collectie van het Rubenshuis in Antwerpen wordt regelmatig aangevuld met bruiklenen. Deze kunstwerken uit privécollecties, zijn tijdelijk te zien in het Rubenshuis. Vaak zijn dit nieuwe vondsten van Rubens of van zijn tijdgenoten.

Het Rubenshuis is tijdelijk gesloten. Wij zijn aan het verbouwen. Lees hier meer.

Je kan het Rubenshuis momenteel niet bezoeken. Online zijn we altijd open!