Alle informatie over de bereikbaarheid van en het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen vind je op

Vervoer in en naar Antwerpen en Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen.

EN | FR | DE
Rubenshuis

Rubenshuis

Kunstenaar, marketeer, wetenschapper, diplomaat en familiemens. Rubens was een buitengewoon talent, maar ook een doodgewone man. In het Rubenshuis woonde en werkte hij een groot deel van zijn leven. In zijn Italiaans paleis op de Wapper, dat hij zelf ontwierp, leefde hij graag en gulzig. Op zijn domein nodigde hij adel, vorst en hechte vrienden uit in zijn atelier en woning. Hij omringde zich met een loyale entourage. Van tuinman en bloemist tot keukenmeid en huisknecht. Zijn echtgenotes en zijn kinderen gaven hem het nodige levensvuur.

Vanaf 30 augustus 2024 is het Rubenshuis terug open. Je bezoek start dan vanaf Hopland 13. Het gloednieuwe gebouw voert je mee naar het boeiende universum van Rubens. Wie was Rubens nu écht? De kunstenaar én de man achter het penseel. En wat maakte hem zo geliefd? In Rubens Experience dompelen technologische hoogstandjes je onder in Rubens’ leefwereld en kruip je onder zijn huid. In de bibliotheek mag iedereen zelf in de duizenden documenten op onderzoek gaan. De nieuwe tuin is met 17.500 planten en kleuradvies van de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten mooi in elk seizoen. Vanuit deze groene oase middenin de stad is er een prachtig zicht op het huis van Rubens. De kunstenaarswoning zelf is gesloten voor restauratie.

Met hetzelfde lef als dat waarmee Rubens zijn huis ombouwde tot een stadspaleis hebben architecten Robbrecht en Daem een hedendaags gebouw ontworpen als nieuwe ingang. Het gebouw is opgevat als een gigantische boekenkast. Niet toevallig. Op deze plek bewaarde Rubens vier eeuwen geleden zijn uitgebreide boekencollectie. Tegelijk is het een knipoog naar zijn voorliefde voor de Italiaanse architectuur. De kolommenrijen aan de buitenzijde doen denken aan de gespierde ribbenkasten in Rubens’ schilderijen. De sfeer wisselt tussen intiem en grandioos. Rubens hield van uitersten. Artistiek én persoonlijk. Het zorgde geregeld voor vuurwerk in zijn hoofd. Kom binnen en laat het ook bij jou knetteren.

Rubens bekijken kan wereldwijd, Rubens voelen kan énkel hier.

Het Rubenshuis is tijdelijk gesloten. Wij zijn aan het verbouwen. Lees hier meer.

Je kan het Rubenshuis momenteel niet bezoeken. Online zijn we altijd open!

3 redenen waarom dit jouw bezoek waard is

  • Rubens bekijken kan wereldwijd, Rubens voelen énkel hier.
  • Geniet 365 dagen van kleur in de baroktuin.
  • Reis door de tijd in Rubens Experience.

Activiteiten en rondleidingen