Wandel binnen in de drukkerij en het woonhuis van de familie Plantin-Moretus alsof je er 400 jaar geleden gewoon kind aan huis was. Ontdek de magie van het Museum Plantin-Moretus. In paleis en drukkerij, in kamer en atelier, in letter en typografie en in de mooiste boeken. Beleef hoe – lang vóór onze digitale tijd – woord en beeld al wereldwijd werden verspreid.
Driehonderd jaar boekdrukkunst en familiegeschiedenis: dát is het Museum Plantin-Moretus. Je bewondert er de oudste drukpersen ter wereld, een rijke kunstcollectie en portretten van Rubens. In de bibliotheken vind je manuscripten, incunabelen en originele drukken. En de archieven vertellen je over het dagelijkse leven in drukkerij én paleis.
Wie in hemelsnaam is Plantin?
Christoffel Plantin is een intellectueel met een neus voor zaken. Even voor 1550 verruilt hij Frankrijk voor Antwerpen. Vijf jaar later start hij zijn eigen drukkerij. Die bouwt hij uit tot de grootste ter wereld. Plantin is de stamvader van de negen generaties die in het huis en drukkerij zullen wonen en werken.
Jan Moerentorf werkt zich op van hulp in de boekwinkel tot Plantins rechterhand. In 1570 trouwt hij met Plantins tweede dochter Martine. Hij zet zijn naam om in het Latijn: ‘Moretus’. Na Plantins dood in 1589 leidt hij de Officina Plantiniana tot 1610.
De Moretussen koesterden hun drukkerij, die tot erfgoed uitgegroeid was. De laatste eigenaar, Edward Moretus, verkocht de woning in 1876 aan de Stad Antwerpen. De Gulden Passer wordt het Museum Plantin-Moretus en gaat op 19 augustus 1877 open voor het publiek.
Het museum Plantin-Moretus vandaag: levendiger dan ooit
Zin in een ongewoon avontuur? Laat je meenemen in het bijzondere verhaal van de baanbrekende uitgever Christoffel Plantin en zijn schoonfamilie Moretus. Snuif de geur van hout, leer, inkt en wijsheid op. Luister naar het kraken van de houten vloeren en de bedrijvigheid bij de oudste drukpersen ter wereld.
Filmische interventies, soundscapes en een plek waar je zelf aan de slag kan, brengen het huis, de uitgeverij en de familie tot leven. Jong en oud, letterfreaks en boekenwurmen: iedereen zal genieten van de rondleidingen, tentoonstellingen, workshops en evenementen.