Corona-update: Vanaf 8 mei 2021 zijn stadswandelingen in openlucht weer toegelaten. Een groepsbezoek/rondleiding in een stadsmuseum is mogelijk vanaf 9 juni 2021. Deze datum is onder voorbehoud en onderhevig aan de coronamaatregelen die op dat moment gelden. Voor vragen verwijzen we je graag door naar het contactformulier.

EN | FR | DE
Het Steen

Het Steen

Het Steen is het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen – de eerste stenen dateren immers al van de 11de eeuw – en heeft door de eeuwen heen al tal van functies vervuld. Het ligt aan de Schelde ter hoogte van het vroegere schiereiland de Werf. In de 9de eeuw verscheen op de Werf een eerste nederzetting met aarden omwalling. Zo ontstond een burcht. Rond de eeuwwisseling tussen de 12de en 13de eeuw bouwde men hier een stenen burchtmuur en het Steen, een van de drie poortgebouwen van de burcht. Het Steen werd grondig verbouwd onder Karel V, in het begin van de 16de eeuw. Dat zie je nu nog aan het kleurverschil in de gevel.

Het eeuwenoude monument Het Steen krijgt een grondige renovatie. In 2021 zal Het Steen de toegangspoort vormen tot Antwerpen en bezoekers wegwijs maken in het verleden, heden en de toekomst van deze attractie. Kom in tussentijd flaneren langs het gebouw, trek er mooie foto’s en ontdek in het infopunt wat er met het gebouw in de toekomst te gebeuren staat.