Alle informatie over de bereikbaarheid van en het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen vind je op
Vervoer in en naar Antwerpen en Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen.
Instaprondleiding
zo 16-02-2025 & zo 16-03-2025:
Collectiepresentatie + MoMu-galerij “Jan-Jan Van Essche – Khayal”
zo 20-04-2025 & zo 18-05-2025:
Collectiepresentatie + expo “Mode & Interieur. A Gendered Affair” + MoMu-galerij “Jan-Jan Van Essche – Khayal”
zo 15-06-2025:
Collectiepresentatie + expo “Mode & Interieur. A Gendered Affair”
Wil je de tentoonstellingen ook graag met een MoMu-gids bezoeken, maar kom je niet in groep? Sluit dan aan bij de rondleiding op zondagmiddag. Tijdens MoMu Lazy Sunday volg je een MoMu-gids die je meer toont dan wat je ziet! Ga mee op ontdekking door de tentoonstelling en laat je leiden door de vele bijzondere verhalen. Een ideale uitstap met collega’s, vrienden, familie of lekker alleen!
Ontdek verder op deze pagina alles over de lopende exposities.
Om te weten of het gewenste tijdslot beschikbaar is, kies het aantal gewenste individuele tickets en selecteer de datum.
From 19/12/2023 11:00 pm (UTC) until 31/12/2030 10:59 pm (UTC)
Een MoMu-gids geeft een kijk op de Collectiepresentatie met topstukken van Martin Margiela, A.F. Vandevorst, Raf Simons,… Daarnaast neemt de MoMu-gids je mee door de tijdelijke tentoonstelling en/of de MoMu-galerij. Je brengt daarna kort een bezoek aan de MoMu-bibliotheek.
De Collectiepresentatie van MoMu blikt terug op vier decennia Belgische mode, aangevuld met een selectie uit de historische collectie van het museum. De tentoonstelling geeft een overzicht van de belangrijkste protagonisten van de Belgische mode aan de hand van thema’s die het eigenzinnige karakter van de MoMu-collectie kenmerken.
De tijdelijke tentoonstelling MASKERADE, MAKE-UP & ENSOR (17-11-2024, 15-12-2024) presenteert werk van make-up artiesten en kunstenaars die dieper ingaan op thema’s als representatie van vrouwen, fysieke en digitale gezichtsfilters, verstoorde lichaamsbeelden en het ritueel van het opmaken.
Make-up wordt doorheen de geschiedenis vaak met enige argwaan vergeleken met het dragen van een masker: een masker waarachter vooral de vrouw zich zou verschuilen. Make-up is vandaag uitgegroeid tot een miljoenenindustrie die de mens met zijn lichamelijke vergankelijkheid, ingebeelde imperfecties en existentiële angsten confronteert. Maar make-up is ook een vorm van persoonlijke expressie, artistiek experiment en vrijheid.
Aan de hand van verschillende thema’s verkent de tentoonstelling Mode & Interieur. A Gendered Affair. (20-04-2025, 18-05-2025, 15-06-2025) de relatie tussen mode en interieur vanuit genderperspectief. In de tweede helft van de negentiende eeuw speelde de vrouw een belangrijke rol als ‘mooimaker’ van zichzelf en haar woning. Met het oog op comfort decoreerde ze het interieur met zachte kussens en texturen, gedrapeerde stoffen, handwerk en allerlei snuisterijen. Ook haar lichaam werd overladen met lagen textiel en passement. Daardoor ging ze op, of dreigde ze zelfs te verdwijnen, in haar interieur.
Die visuele versmelting kreeg een doordachte vorm toen enkele mannelijke vormgevers, onder wie Henry van de Velde, vrouwenkleding gingen ontwerpen. Vanuit een streven naar harmonie stemden ze architectuur, meubilair, decoratie, kleding en accessoires op elkaar af tot een totaalkunstwerk. Ook modernistische (interieur)architecten zoals Adolf Loos, Lilly Reich en Le Corbusier hadden een mening over mode, die samenhing met hun visie op design. Ze streefden naar functionaliteit en streden tegen de frivoliteit van mode. Hedendaagse creaties van onder andere Maison Margiela, Ann Demeulemeester, Raf Simons en Hussein Chalayan bieden in de tentoonstelling een reflectie op de historische verhouding tussen interieur en mode.
“Jan-Jan Van Essche – Khayal” in de MoMu-galerij (15-12-2024, 16-02-2025, 16-03-2025, 20-04-2025, 18-05-2025)
Vertrekkend vanuit de Khayal-collectie (lente-zomer 2025) biedt de Antwerpse modeontwerper Jan-Jan Van Essche een inkijk in zijn wereld. Een uitnodiging om het verleden en de toekomst in het nu te ervaren. Zijn open benadering wijkt af van de Westerse kledingtraditie, die onze bewegingsvrijheid veelal inperkt. Jan-Jan geeft elk lichaam, los van gender, leeftijd of norm, de ruimte om het kledingstuk te vormen. Uitgevoerd in artisanale stoffen uit natuurlijke vezels stimuleren zijn discrete creaties ons bewustzijn.
Praktische informatie:
Alle publieke ruimtes in het gebouw (tentoonstellingsruimtes, vestiaire, toiletten, bibliotheek, café en shop) zijn vlot toegankelijk op het gelijkvloers of met lift. Doorheen het gebouw zijn er verschillende zitplaatsen voorzien en mits reservatie is er ook een rolstoel beschikbaar. Elke bezoeker kan in de tentoonstellingsruimtes ook gebruik maken van een draagbaar klapstoeltje.
Het museum is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn bus- en tramhaltes op wandelafstand. Vanuit treinstation Antwerpen-Centraal (halte Diamant) neem je metro 9 of 15 tot halte Groenplaats. Kom je met de fiets, dan kan je gebruik maken van het VELO station in de Drukkerijstraat. MoMu heeft geen eigen parking of fietsenstalling. Wie met de wagen komt, kan terecht in een publieke parking in de buurt of gratis parkeren op de Kaaien.
Ja, je mag foto’s nemen zonder flits.
Er is een museumcafé waar je iets kan drinken of eten, of gebruik maken van take-away. Reserveren is wel mogelijk! Groepen vanaf 8 personen kunnen een tafel reserveren via cafe@momu.be
Er is een shop met leuke MoMu artikelen. Kom zeker een kijkje nemen!
Wij gebruiken cookies om onze website en onze dienstverlening te optimaliseren.