Alle informatie over de bereikbaarheid van en het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen vind je op
Vervoer in en naar Antwerpen en Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen.
Breng een bezoek aan een van de mooiste en meest prestigieuze bibliotheekruimtes in België. Je gids loodst je door de geschiedenis van het gebouw en geeft uitleg bij de bijzondere boeken en objecten die in de Nottebohmzaal worden bewaard.
Om te weten of het gewenste tijdslot beschikbaar is, voer het aantal deelnemers bij "Groepsgrootte (Groepsticket)" in, kies de taal van de gids en selecteer de datum.
From 01/02/2021 11:00 pm (UTC) until 31/12/2030 10:59 pm (UTC)
De Nottebohmzaal bevindt zich in het Sodaliteitsgebouw. Dat gebouw maakte in de zeventiende eeuw samen met de Sint-Carolus Borromeuskerk deel uit van het indrukwekkende barokcomplex op het Hendrik Conscienceplein. Wist je dat dit gebouw oorspronkelijk werd gebruikt als vergader- en bidruimte? En dat het interieur toen versierd was met barokschilderijen van Rubens en Van Dyck? Samen met je gids maak je een historische trip van het begin van de zeventiende eeuw tot vandaag.
De Sodaliteit werd in 1883 aangekocht door de stad Antwerpen als opslagplaats voor de Stadsbibliotheek. De Nottebohmzaal zelf werd in 1936 geopend. De zaal doet vandaag dienst als pronkzaal en is slechts in uitzonderlijke gevallen open voor het publiek. Aan de inkom van de zaal hangt een met de hand ingekleurde negentiende-eeuwse lithografie van de kaart van Virgilius Bononiensis. Op de originele kaart uit 1565 zie je Antwerpen op het hoogtepunt van de economische bloei. Het is het meest monumentale en gedetailleerde portret van Antwerpen tijdens de Gouden Eeuw.
In de Nottebohmzaal wordt een groot deel van de boekencollectie bewaard. Bovendien kan je er verschillende bijzondere stukken terugvinden zoals de globes van Blaeu. Het zijn de grootste globes die Willem Janszoon Blaeu ooit maakte. Ze werden recent gerestaureerd. Beide globes stonden ooit in het stadhuis van Antwerpen te pronken.
Het oudste stuk van de bibliotheek ligt veilig onder een verduisteringsdoek opgeborgen. De drieduizend jaar oude Egyptische papyrus vertelt het verhaal van de tocht door de onderwereld van de overleden priesteres Djed-Maät-ious-anch uit Thebe. Verder staat er ook een Egyptische kast in het midden van de Nottebohmzaal. Je gids vertelt je hoe de kast met zijn bijzondere boeken in de bibliotheek terecht kwam.
Praktische informatie:
Ja, het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Opgepast, deze rondleiding is en blijft een wandeling. Je kan niet zitten tijdens de toer.
Fotografeer zonder flits. Selfiesticks zijn niet toegelaten. Vraag steeds toestemming voor professionele foto- en audiovisuele opnames.
Ja, het is verplicht om je bezittingen, inclusief je handtas, in de vestiaire achter te laten.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze dienstverlening te optimaliseren.