Opgelet: sinds 1 augustus 2023 is het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen gewijzigd.

Lees meer op Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen of Vervoer in en naar Antwerpen.

EN | FR | DE
Maagdenhuis

Maagdenhuis

Het Maagdenhuis in Antwerpen was vroeger een weeshuis voor meisjes of ‘maegdeckens’. Je ontdekt in dit prachtige gebouw de geschiedenis van de weesmeisjes en de Antwerpse armenzorg. De rijke kunstcollectie met werken van Rubens, Van Dyck en Jordaens past verrassend goed in dat verhaal.

Het Maagdenhuis ligt aan het Mechelseplein. Dit is vandaag één van de hipste pleinen van Antwerpen. Laat je imponeren en verrassen door de statige voorgevel en prachtige binnenkoer van dit gebouw uit de zestiende en de zeventiende eeuw. Tot 1882 was het huis een meisjesweeshuis. De meisjes kregen er onderwijs, leerden naaien en kantklossen en voerden huishoudelijke taken uit.

Een pronkstuk uit de kunstcollectie van het huis is een unieke verzameling papkommen uit gepolychromeerd Antwerps aardewerk. Dit materiaal is de voorloper van het Delftse porselein of de Delftse ‘faience’. Verder is de kunstcollectie erg gevarieerd. Zo vind je er schilderijen van Rubens, Van Dyck en Jordaens. Wat dacht je van een olieverfpaneel uit 1500 met De Zeven Werken van Barmhartigheid of de zeventiende-eeuwse Houten Clara? Dat laatste beeld inspireerde de Vlaamse romancier Hendrik Conscience voor zijn gelijknamige roman.

3 redenen waarom dit jouw bezoek waard is

  • Je ontdekt een opvallend rijke collectie kunstwerken uit de zestiende en zeventiende eeuw.
  • Je leert het bewogen verhaal van weeskinderen, vondelingen en armenzorg doorheen de eeuwen kennen.
  • Je ontdekt een verborgen parel en een rustige plek in het centrum van de stad.

Schoolaanbod