Alle informatie over de bereikbaarheid van en het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen vind je op

Vervoer in en naar Antwerpen en Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen.

EN | FR | DE
Letterenhuis

Letterenhuis

Het Letterenhuis Antwerpen is het literatuurarchief van Vlaanderen – mét een museum. Ontdek de mooiste archiefstukken in de permanente expositie over de Vlaamse literatuur uit de 19de en 20ste eeuw. Grote verhalen en petites histoires, onooglijke kladjes en oogstrelende boekwerken, vergeten parels en onvergetelijke klassiekers, Conscience en Claus, Antwerpen en Reetveerdegem…

Verrassende handschriften
Hoe schreef Paul van Ostaijen het onsterfelijke ‘Marc groet ’s morgens de dingen’? Hoe schiep de goddelijke Boon op een mooie dag zijn Ondineke van de Kapellekensbaan? En hoe trok Tom Lanoye ten oorlog? Dagboeken, handschriften, brieven… Het Letterenhuis Antwerpen heeft het allemaal. Je kijkt er als het ware over de schouders van de auteurs mee.

Meer dan een papiermuseum
Het Letterenhuis Antwerpen is veel meer dan een museum vol papieren. Dode schrijvers nemen er het zoetgevooisde of krakende woord, auteurs van nu verklappen je welk voorwerp hun zielslief is en misschien kijk je wel een onbekende literator uit je eigen stad of dorp in de ogen. Er zijn prachtige portretten, er is kunst van auteurs die ook artiesten zijn, curieuzeneuzen kunnen er laden vol curiositeiten opentrekken.

Wereld in verandering
Wat meer is: mét de literatuur zie je de grote wereld en het kleine Vlaamse dorp in die tweehonderd jaar ingrijpend veranderen. En hoe schrijvers in al dat gewoel staan: stads en dorps, behoudsgezind en beeldenstormend, molenwiekend en berustend. Het Letterenhuis Antwerpen prikkelt de geest en stemt tot nadenken. En het doet dat met… 26 letters. Kom dat wonder ontdekken!

3 redenen waarom dit jouw bezoek waard is

  • Je ontdekt in het Letterenhuis Antwerpen verhalen over het literaire leven in Vlaanderen.
  • In onze depots ontdek je de bewaarplaats van het Vlaamse literaire erfgoed.
  • Het Letterenhuis Antwerpen bewaart de grootste collectie culturele affiches in Vlaanderen.

Museumtickets

Activiteiten en rondleidingen