Een gids neemt de bezoekers mee door het MAS langs het verrassende, grillige en dikwijls onzichtbare spoor van de voedselketen door Antwerpen. Vandaag woont wereldwijd meer dan de helft van de bevolking in steden. Zo telt Antwerpen meer dan 500 000 inwoners. Dat zijn een half miljoen monden die dagelijks gevoed moeten worden. Hoe slagen we daar vandaag in, wat zullen we in de toekomst doen en is dat dan zo anders dan enkele eeuwen geleden?
‘Antwerpen à la carte’ in het MAS behandelt de toevoer van producten van het platteland – dichtbij of van overzee – naar de stad; de levendige verkoop van inheemse en uitheemse producten op markten en in winkels; het tafelen in de stad, van chique hotels tot de snackbars van nu; en de weg van voedsel – vaak in de vorm van menselijk afval – van de stad weer naar het land. Deze rondleiding is gericht op reminiscentie vanuit de zintuigelijke waarnemingen.
De gids gaat op zoek naar aanknopingspunten met de leefwereld van de bezoekers. De zintuigelijke waarnemingen en de emoties worden gekoppeld aan verhalen en ervaringen die op hun beurt gedeeld kunnen worden. De rondleiding wordt gegeven in kleine groepen.
Praktische informatie:
- Deze rondleiding is geschikt voor mensen met dementie en hun mantelzorgers
- Maximum 14 personen per groep (7 mensen met dementie en 7 mantelzorgers)
- Duur: 60 minuten
- Alleen op dinsdag- en donderdagnamiddag
Raadpleeg voor je bezoek het museumreglement: MAS museumregels