Alle informatie over de bereikbaarheid van en het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen vind je op

Vervoer in en naar Antwerpen en Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen.

EN | FR | DE
Red Star Line Museum

Red Star Line Museum

Twee miljoen passagiers maakten de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika met de stoomschepen van Red Star Line. Hun verhaal, dat van de rederij die hen vervoerde en dat van de stad en de haven van waaruit ze vertrokken, staat centraal in de hoofdtentoonstelling van het museum. Het Red Star Line Museum in Antwerpen stelt de vraag wat deze geschiedenis vandaag betekent. Migratie en menselijke mobiliteit zijn van alle tijden: miljoenen mensen over de hele wereld hebben het vertrouwde achter zich gelaten (en verlaten) om elders een nieuwe toekomst te zoeken.

In het Red Star Line Museum van Antwerpen volg je het pad van de landverhuizers. Van hun vertrek uit hun land van herkomst, via de lange reis en hun tijdelijk verblijf in Antwerpen, tot de oversteek en aankomst in hun nieuwe thuisland Amerika of Canada.

Hoge verwachtingen en diepe teleurstellingen
In de historische loodsen van de legendarische rederij met de rode ster in de vlag, is vandaag het Red Star Line Museum gevestigd. Hier wordt het verhaal verteld van de miljoenen Europeanen die moedig of wanhopig genoeg waren om hun oude leven achter te laten, op zoek naar een beter bestaan. Via een emotionele rollercoaster van hoge verwachtingen en diepe teleurstellingen, jagende adrenaline en slapeloze nachten gaat het richting droom die werkelijkheid wordt. Of niet. De voormalige havenloodsen van Red Star Line Antwerpen zijn de perfecte plek om de verhalen van talloze reizigers tastbaar en zichtbaar te maken. In deze inspirerende omgeving worden hun dromen en verzuchtingen tot leven gewekt.

Van alle tijden
Het Red Star Line Museum in Antwerpen is een reis naar het verleden en een ontmoeting met het heden. Migratie mag ondertussen een ander gezicht hebben gekregen, de menselijke kant van migratie is tijdloos en universeel.

3 redenen waarom dit jouw bezoek waard is

  • Het Red Star Line Museum Antwerpen neemt je mee op een bewogen reis met pakkende menselijke verhalen van vroeger tot nu. Het museum laat niemand onberoerd.
  • Het gebouw zelf is het grootste topstuk: je beleeft het allemaal op de authentieke historische plek waar de landverhuizers zelf ooit aan hun reis begonnen. Je krijgt er een uniek verhaal over de geschiedenis van Antwerpen.
  • Het museum heeft zelf een gezellig museumcafé waar je iets kan eten en drinken, maar het is ook gelegen op ‘t Eilandje, één van de meest bruisende wijken van de stad.

Activiteiten en rondleidingen

Schoolaanbod