Opgelet: sinds 1 augustus 2023 is het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen gewijzigd.

Lees meer op Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen of Vervoer in en naar Antwerpen.

EN

Een handig overzicht van de Antwerpse musea

22 februari 2022
Een handig overzicht van de Antwerpse musea

Ben je een fervent museumbezoeker? Dan kun je zeker je hart ophalen in Antwerpen. Er zijn allerlei musea in Antwerpen te bezoeken waar je als museumliefhebber beslist niet je neus voor ophaalt. Dankzij haar rijke geschiedenis vind je in Antwerpen tal van musea. Van kunst en cultuur tot mode en geschiedenis, in de Antwerpse musea is er voor elk wat wils. Met een gids of liever op eigen houtje? Jij beslist!

DIVA | Museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA Deluxe
© Sigrid Spinnox

Hét museum voor diamant, juwelen en zilver bevindt zich op een historische plek waar in de zestiende eeuw het de place to be was voor wie op zoek was naar objecten gemaakt van goud, zilver en edelstenen. De vaste collectie van DIVA neemt je mee op een tijdreis doorheen 500 jaar vakmanschap en ambacht. Na een bezoek aan DIVA jan je met juiste kennis op schattenjacht in Antwerpen.

Adres: Suikerrui 17/19, 2000 Antwerpen

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
© Ans Brys

Al meer dan vijf eeuwen bewaart en verzamelt deze plek Vlaams cultureel erfgoed. Van oude drukken en historische kranten tot recente publicaties. Even indrukwekkend als de unieke collectie is de Nottebohmzaal. Deze prachtige historische bibliotheekruimte kan je enkel ontdekken tijdens een gegidste rondleiding.

Adres: Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen

FOMU | Fotomuseum

FoMu
© Jesse Willems

Is fotografie je ding, dan ben je bij het FOMU op het Antwerpse Zuid aan het juiste adres. In wisselende tentoonstellingen van zowel nationaal als internationaal talent toont het FOMU je de boeiende wereld van de fotografie. Ook maak je er in thematische tentoonstellingen kennis met de museumcollectie, die maar liefst 3 miljoen objecten bevat! Is je honger naar fotografie na een bezoek aan de expo‘s nog niet gestild, dan vind je beslist je goesting in het gevarieerde aanbod workshops, rondleidingen en events voor jong en oud. In de museumshop tik je mooie fotografieboeken, postkaarten en andere spulletjes op de kop.

Adres: Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen

Letterenhuis

Letterenhuis
© Ans Brys

Dit is hét literatuurarchief van Vlaanderen. Het museum herbergt de mooiste archiefstukken over de Vlaamse literatuur uit de 19de en 20ste eeuw. Grote verhalen en petites histoires, onooglijke kladjes en oogstrelende boekwerken, vergeten parels en onvergetelijke klassiekers. Conscience en Claus, Antwerpen en Reetveerdegem… Je kijkt er als het ware over de schouders van de auteurs mee.

Adres: Minderbroederstraat 22, 2000 Antwerpen

Maagdenhuis

Maagdenhuis
© Maagdenhuis

In dit voormalige weeshuis voor meisjes of ‘maegdeckens’ ontdek je de geschiedenis van de weesmeisjes en de Antwerpse armenzorg. De rijke kunstcollectie met werken van Rubens, Van Dyck en Jordaens past verrassend goed in dat verhaal. Mooi meegenomen: het naburige Mechelseplein is vandaag één van de hipste pleinen van Antwerpen.

Adres: Lange Gasthuisstraat 33, 2000 Antwerpen

MAS | Museum aan de Stroom

MAS
© iStock

Het MAS is een plek waar je naar de wereld, de stad en jezelf kijkt. Ruim 500.000 objecten vormen een stroom aan verhalen. Over kunst en culturele tradities uit de hele wereld, over de geschiedenis van de stad en de haven, en over de overzeese scheepvaart en handel. Met zeven museumzalen en wisselende expo’s schrijft het MAS steeds nieuwe verhalen met haar eigen collectie en boeiende bruiklenen. Ga zeker helemaal naar boven – gelukkig zijn er roltrappen -, want de wandelboulevard en het dakpanorama bieden je de beste kijk op de stad van vandaag. Het MAS is ook het ideale startpunt voor een verkenning van de bruisende buurt Het Eilandje.

Adres: Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen

Middelheimmuseum

Kunstenpark
© Joris Casaer

Op deze unieke plek gaan kunst en natuur helemaal hand in hand. Het openluchtmuseum met een enorm kunstpark en enkele paviljoenen toont een schitterende greep uit ruim 100 jaar beeldhouwkunst. Er vinden ook regelmatig solo- en groepstentoonstellingen plaats. En het park zelf is een sterk staaltje landschapskunst.

Adres: Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen

MoMu | ModeMuseum

MoMu
© Matthias De Boeck

Het ModeMuseum opende de deuren van haar historische gebouw opnieuw in september 2021. De MoMu-collectie is de grootste en belangrijkste op het vlak van hedendaagse Belgische mode. Op het gelijkvloers vind je de nieuwe Collectiepresentatie, deze tentoonstelling geeft een overzicht van de belangrijkste protagonisten van de Belgische mode.

Adres: Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen

Museum Mayer van den Bergh

Museum Mayer van den Bergh
© Ans Brys

Schilderijen, retabels, beeldhouwwerk, juwelen, handschriften en wandtapijten. Stuk voor stuk opgesteld in een sfeervol interieur vol delicate, kleine kunstschatten. Must-see: het befaamde schilderij Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude, prachtig gerestaureerd.

Adres: Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen

Museum Plantin-Moretus

Plantijn Moretus
© Victoriano Moreno

Laat je meevoeren in het verhaal van uitgever Christoffel Plantin en zijn schoonfamilie Moretus. Driehonderd jaar boekdrukkunst en familiegeschiedenis: de oudste drukpersen ter wereld, een rijke kunstcollectie, portretten van Rubens en boeken, boeken, boeken. Je vindt er manuscripten, incunabelen en originele drukken. Dit is ook het eerste museum ter wereld op de lijst van UNESCO Werelderfgoed!

Adres: Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen

Museum Vleeshuis

Museum Vleeshuis
© Dave Van Laere

Hier maak je kennis met het muzikale heden en verleden van Antwerpen. Onder de noemer Klank van de Stad brengt het museum 800 jaar muziek en dans weer tot leven. Je hoort én beleeft de klanken. De collectie opent de deuren naar de wereld achter de muziek. Aan de hand van instrumenten, prenten, teksten en maquettes ontdek je de verhalen van muzikanten, beiaardiers, operazangers, instrumentenbouwers en dansers.

Adres: Vleeshouwersstraat 38, 2000 Antwerpen

Red Star Line Museum

Red Star Line
© Flickr Andrew Hardy

Twee miljoen passagiers maakten de oversteek met de stoomschepen van de Red Star Line. In het museum volg je het pad van de landverhuizers. Van vertrek uit hun land van herkomst, via de lange reis en een tijdelijk verblijf in Antwerpen, tot de oversteek naar hun nieuwe thuisland Amerika of Canada. Hun verhaal, dat van de rederij en dat van de stad en haar haven staan centraal. Het gebouw zelf is het grootste topstuk: je beleeft alles op de authentieke historische plek waar de landverhuizers ooit aan hun reis begonnen. Het museum neemt je mee op een bewogen reis. Migratie is van alle tijden. Miljoenen lieten het vertrouwde achter om elders een nieuwe toekomst te zoeken.

Adres: Montevideostraat 3, 2000 Antwerpen

Rubenshuis

Rubenshuis
© Ans Brys

Het Rubenshuis is tijdelijk gesloten wegens verbouwingen.

Hier is Peter Paul Rubens (1577–1640), een van de meest briljante kunstenaars ooit, je persoonlijke gastheer. Het Rubenshuis toont hem als schilder, kunstverzamelaar, vader, vriend én architect, want het grootste deel van dit ‘palazzo’ aan de Schelde ontwierp hij zelf. Dit fraaie pand is meer dan een museum. Natuurlijk ontdek je een collectie met prachtstukken van Rubens en zijn tijdgenoten. Maar je komt ook heel dicht bij de kunstenaar zelf. Nergens ter wereld is de ziel van Rubens zo duidelijk voelbaar als in het Rubenshuis. Hier voel je je even écht te gast bij de meester. Rubens heeft hier zelf gewoond, en het vraagt weinig verbeelding om je hem voor te stellen in zijn atelier of aan tafel met vrouw en kinderen. Of kuierend en filosoferend in de prachtige tuin, nog steeds een goed verstopte oase in het stadscentrum.

Adres: Wapper 9-11, 2000 Antwerpen