Opgelet: sinds 1 augustus 2023 is het parkeerbeleid in de Stad Antwerpen gewijzigd.

Lees meer op Parkeren op straat | Slim naar Antwerpen of Vervoer in en naar Antwerpen.

EN | FR | DE

Filters

Sluit map

Schatkamers van kunst en historisch erfgoed

Type:

Schatkamers van kunst en historisch erfgoed

Antwerpen heeft een rijke historie en dit zie je onder andere terug in het aanbod kerken. In de historische binnenstad vind je de bekendste vijf kerken in Antwerpen. Ze worden allemaal gezien als schatkamers van kunst en historisch erfgoed. Daarom is het interessant ze nader te bekijken en erachter te komen wat ze jou als toerist te bieden hebben. Houd je van kunst, religie en geschiedenis? Dan is het beslist de moeite waard je te verdiepen in de kerken in Antwerpen. Ze hebben allerlei moois voor jou in petto en laten je voortdurend in verwondering achter. Welke gebedshuizen in Antwerpen mag je absoluut niet overslaan?

Wat zijn de bekendste kerken in Antwerpen?
Antwerpen beschikt over vijf monumentale kerken: de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Sint-Andrieskerk, Sint-Carolus Borromeuskerk, Sint-Jacobskerk en Sint-Pauluskerk. Ze bevinden zich allemaal op loopafstand van elkaar en je vindt ze in de historische binnenstad. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is misschien wel de meest indrukwekkende kerk van allemaal. In 1350 werd er gestart met de bouw van deze grootste kathedraal. In deze kerk sta je oog in oog met allerlei kunstwerken, beelden en schilderijen. Het is de moeite waard om eens binnen te stappen. Sint-Carolus Borromeuskerk is een andere kerk die je niet mag overslaan. Hij wordt ook wel de ‘marmeren tempel’ of de ‘hemel op aarde’ genoemd.

Waarom je kerken in Antwerpen binnenstapt
Een bezoek aan een van de kerken in Antwerpen is een aanrader als je een voorliefde hebt voor kerkgeschiedenis. Je komt van alles te weten over de ontwikkeling die Antwerpen heeft doorgemaakt op religieus vlak. Toch hoef je niet religieus te zijn om je te verwonderen over dit stukje cultuur. Daarnaast kun je in de meeste kerken een kaarsje aansteken voor jezelf of een van je geliefden. Trek je het thema religie graag breder door? Stap eens een synagoge of moskee binnen, want naast het katholieke en protestantse geloof, hebben ook het Jodendom en de islam hun sporen nagelaten in Antwerpen.

Plan je bezoek aan Antwerpse kerken
Breng je graag goed voorbereid een bezoek aan de kerken in Antwerpen? Het is altijd zinvol om vooraf informatie in te winnen of je in te lezen. Dit doe je eenvoudig met behulp van onze website. Je vindt er allerlei informatie over de verschillende kerken en daarnaast linken wij je door naar de juiste websites. Dit kan handig zijn voor het reserveren van een ticket of toegangsbewijs. Want juist in de monumentale kerken in Antwerpen kan het druk zijn. Desalniettemin loont het altijd om een trip te maken naar Antwerpen en een van de kleine of grote kerken binnen te stappen. Je wordt er misschien niet religieus van, maar het brengt je wel respect bij voor alle grote wereldreligies.

Lees meer Lees minder