Museum Snijders&Rockoxhuis : Op vraag van de jezuïeten realiseerde Peter Paul Rubens 39 plafondschilderingen in de Sint-Carolus Borromeuskerk, die bij de brand van 1718 verloren gingen. Tijdens Barokke Influencers proberen we die verloren gegane kunstschat weer tot leven te wekken in het Museum Snijders&Rockoxhuis. We doen dat aan de hand van ruim veertig binnen- en buitenlandse topstukken van Peter Paul Rubens, Jacob de Wit en Daniël Seghers. Het is de ideale plek om barokkunst in situ te ervaren.
Het deel van de tentoonstelling dat plaatsvindt in de Sint-Carolus Borromeuskerk brengt het intermenselijke verhaal van de jezuïeten en gaat dieper in op de manier waarop ze ingebed waren in de samenleving van Antwerpen van de 17de eeuw. Jezuïeten zochten actief de verbinding op met de stedelijke bevolking, richtten onderwijs in voor scholieren van verschillende achtergronden en dachten actief na over hoe ze zich moesten verhouden tot andersdenkenden, zoals calvinisten en mensen uit de overzeese gebieden. Het katholieke geloof stond voor de jezuïeten centraal.
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is de derde en laatste locatie van de centrale tentoonstelling. Dit gebouw bood het kader voor de Sodaliteit. De Sodaliteit verwijst in deze context naar het gebouw zelf, maar ook naar de geestelijke broederschappen die er gehuisvest waren en waar ook Peter Paul Rubens deel van uitmaakte. Toen het gebouw namelijk in 1621 klaar was, huisvestte het twee kapellen voor de broederschappen die aan de jezuïetengemeenschap verbonden waren. Wekelijks kwamen hier honderden mannen uit de Antwerpse elites samen.
Praktische informatie:
- Deze wandeling is geschikt voor groepen volwassenen
- Maximum 15 personen per groep
- Duur: 150 minuten
- Geen bezoeken mogelijk tijdens kerkdiensten
- Deze wandeling kan enkel op dinsdag en donderdag doorgaan. Uitzonderlijk is het eventueel ook mogelijk op vrijdag – indien u de wandeling op een vrijdag wil doen, dan kan u contact opnemen met het Snijders&Rockoxhuis.