Een must-see in het hart van de stad
Slagers bouwden het Vleeshuis om er vlees te versnijden, verwerken en verkopen. Het Vleeshuis was de verkoophal voor verse vleeswaren en tegelijk ook een gildehuis. Tot na de Franse Revolutie bleef het Vleeshuis de thuisbasis voor de gilde van de Antwerpse slagers.
Het Vleeshuis ligt vlakbij de Grote Markt, het stadhuis en de Brabo-fontein en is een absolute must-see. Het gebouw in het historische hart van Antwerpen is gebouwd in de Renaissance toen we met onze handelsmetropool stilaan de Nieuwe Tijd ingingen.
Een gildehuis met stijl
Het Vleeshuis is gebouwd in de stijl van de Brabantse laatgotiek. De spits toelopende gotische ramen zijn typisch voor die tijd. Het Vleeshuis telt zeven verdiepingen. Het hoge dak valt op in de Antwerpse skyline en staat op alle panorama’s. Daarom noemen we het Vleeshuis nog steeds de eerste hoogbouw van de stad Antwerpen.
De vijf pagaddertorens of uitkijktorens en verschillende speklagen vallen op. Speklagen zijn horizontale strepen die in een andere kleur op de gevel worden aangebracht. Ze hebben dus niets met vleeshandel te maken. Het is een bouwstijl die tot in de zeventiende eeuw in de mode bleef.
Een zingend en dansend museum
Vandaag ontdek je in het Museum Vleeshuis het verhaal van achthonderd jaar muziek in de stad. Je krijgt een antwoord op de vraag: ‘Hoe werd muziek beleefd aan het hof en in de concert- en danszalen?’
In het Vleeshuis stellen we de tweede grootste collectie Antwerpse klavecimbels ter wereld ten toon. Antwerpen was in zestiende en zeventiende eeuw de Europese hoofdstad van de klavecimbels. De families Ruckers-Couchet stonden aan de wereldtop. Ze gaven Antwerpen hetzelfde aanzien als Christoffel Plantin of Pieter Paul Rubens.
Praktische informatie:
- Deze rondleiding is geschikt voor groepen
- Maximum 15 personen per groep
- Duur: 90 minuten